Browsing by Author "Leiva, Carla"
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- Item25 Hydroxy Vitamin D Level, Bone Health, Vitamin D and Calcium Intake in Chilean Patients with Phenylketonuria and Hyperphenylalaninemias(2021) Leiva, Carla; Bravo Jiménez, Paulina; Arias, Carolina; Cabello, Juan; Leal-Witt, María Jesús; Salazar Silva, Florencia; Cornejo, VerónicaIt has been shown that there is a decrease in the concentrations of 25 hydroxyvitamin D (25-OHD) and bone mineral density (BMD) in patients with phenylketonuria (PKU) in their follow-up. Our objective was to determine concentrations of 25-OHD in subjects with PKU and hyperphenylalaninemia (HPA). Transversal analytical study considered three groups: G1-PKU with neonatal diagnosis and formula intake without Phe; G2-HPA, without specific treatment and G3-C control group. Sixteen patients per group (aged 6-23) were included. Levels of 25-OHD, lumbar spine (L2-L4), femur and total BMD, intact parathormone (PTH) and vitamin D (VitD) and calcium intake were calculated. The Kruskal-Wallis statistical test was applied (p-value<0,05). Significant differences were detected in concentrations of 25-OHD between G1-PKU and G2-HPA (38.9 ng/mL; 28 ng/mL, respectively) (NV: >30 ng/mL). G1-PKU had a higher intake of VitD, with differences among groups. There were no significant differences among groups in relation to BMD and intact PTH. In conclusion, G1-PKU under treatment and with good adherence, does not present VitD deficiency and no BMD alterations are observed. In contrast, G2-HPA had a lower intake of VitD and decreased 25-OHD concentrations which could affect the bone architecture in the long term. Further studies on the G2-HPA are suggested.
- ItemDeficiencia de vitamina D : propuesta de modelo chileno para una política nacional de fortificación alimentaria(Centro de Políticas Públicas UC, 2020) Leiva, Carla
- ItemPropuesta de un nuevo estándar gráfico para el etiquetado de alimentos en Chile(Centro de Políticas Públicas UC, 2025) Borzutzky Schachter, Arturo; Zurob Dreckmann, Carola; Rico, Mercedes; Leiva, Carla; Morales Matamala, Pamela SoledadLa seguridad alimentaria es un pilar fundamental para la salud y el bienestar de la población chilena y el etiquetado de los alimentos una herramienta crucial para garantizarla. Más de un millón de personas en Chile viven con patologías que demandan restricciones alimentarias, por lo que la claridad y precisión en el etiquetado son vitales para su seguridad. A pesar de las normativas existentes, en Chile persisten deficiencias en la legibilidad y comprensión del etiquetado, exponiendo a la población, especialmente a aquellos con restricciones dietéticas, a riesgos para su salud. El presente informe propone un nuevo estándar gráfico para el etiquetado, basado en un estudio de 300 productos y un test de usabilidad que reveló problemas de legibilidad en aspectos como el tamaño y contraste de la tipografía, el formato de la declaración de alérgenos y la dificultad para identificar la sección de ingredientes. La propuesta se centra en cuatro puntos clave: estandarizar el tamaño mínimo de letra y el contraste del texto, incluir una sección destacada para los nueve alérgenos principales y explorar la incorporación de sellos. Inspirándose en las mejores prácticas internacionales, esta iniciativa busca proteger la salud de los consumidores chilenos y también impulsar una industria alimentaria más transparente y responsable.
