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Browsing by Author "Fredes González, Carolina Paz"

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    Anthocyanin profiling of wild maqui berries (Aristotelia chilensis [Mol.] Stuntz) from different geographical regions in Chile
    (2014) Fredes González, Carolina Paz; Yousef, Gad G.; Robert Canales, Paz Soledad; Grace, Mary H.; Lila, Mary, Ann; Gómez, Miguel; Gebauer H., Marlene; Montenegro Rizzardini, Gloria
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    Antioxidant and antimicrobial activity of unifloral honeys of plants native to Chile
    (2013) Montenegro Rizzardini, Gloria; Santander, Francisca; Jara, Claudia; Núñez, Gabriel; Fredes González, Carolina Paz
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    Aporte nutricional de alimentos procesados sin gluten de alto consumo en personas con enfermedad celíaca
    (2025) Mora, Germán; Andrade Reyes, Catalina Belén; Gaminao Méndez, Javiera Ignacia; Reyes, Álvaro; Aguirre Polanco, Carolina; Fredes González, Carolina Paz; Rojas, Loreto; Parada Daza, Alejandra
    Introducción: La industria alimentaria ha buscado diferentes ingredientes para elaborar productos sin gluten que cumplan con las expectativas organolépticas del consumidor, repercutiendo en diferencias en la composición nutricional entre los alimentos sin gluten y su equivalente con gluten. Objetivo: Comparar el aporte de energía, azúcares totales, grasas saturadas y sodio entre alimentos procesados sin gluten de alto consumo en personas con Enfermedad celíaca en Chile con su equivalente con gluten. Materiales y métodos: Se comparó el contenido de macronutrientes de 159 productos sin gluten de mayor consumo en personas con enfermedad celíaca, con 161 equivalentes con gluten. Todos los productos fueron seleccionados en supermercados y plataformas de ventas en línea. Se identificó el contenido de calorías, azúcares totales, grasas saturadas y sodio declarada en el etiquetado de alimentos con y sin gluten. Resultados: Los grupos de alimentos sin gluten de mayor consumo fueron harinas, pan molde, premezclas de harinas, productos de pastelería y galletas, pastas y salsas. Los alimentos sin gluten tienen significativamente menor aporte de proteínas, fibra, grasa total, grasas saturadas, ácidos grasos trans, hidratos de carbono disponibles, azúcares totales. Además, los alimentos sin gluten tienen más grasas monoinsaturadas y poliinsaturada. Solo las harinas muestran un mayor contenido de grasas mono y poliinsaturadas, y de proteínas, en comparación a su equivalente. Conclusiones: Los alimentos procesados sin gluten de alto consumo en Chile tienen un menor contenido de energía y grasa total que los alimentos con gluten. Arch Latinoam Nutr 2025; 75(2): 79-86.
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    Assessing quality and polyphenol in vitro bioaccessibility in healthy jelly gummies with microencapsulated and non-encapsulated pomegranate peel extract
    (Elsevier Ltd, 2025) Gonzales, Elva; Bustamante, Andrés; Garcia-Diaz, Diego; Sanhueza, Leyla; Orellana, Juan Francisco; Fredes González, Carolina Paz; Jiménez, Paula; Chávez, Vilma; Echeverria González, Francisca Cecilia
    Pomegranate peel extract (PPE) is rich in polyphenols, notably punicalagin and ellagic acid, but is sensitive to environmental degradation and has low bioavailability. Microencapsulation can enhance PPE stability and bioaccessibility, making it suitable for functional foods like jelly gummies (JG). JG containing microencapsulated PPE (MPPE) have not been studied. Objective: To characterize a JG prototype incorporating PPE or MPPE and compare the bioaccessibility of total polyphenols (TP), punicalagin, and ellagic acid after a simulated in vitro digestion. Methods: PPE-JG and MPPE-JG prototypes were evaluated for physical, sensory, and chemical properties. The bioaccessibility of the main bioactive compounds was analyzed using the INFOGEST digestion protocol. Results: Bioaccessibility was significantly higher for MPPE-JG compared to PPE-JG for TP (164.1 ± 6.0 vs. 100.0 ± 5.8 %, respectively) and punicalagin (173.4 ± 4.4 vs. 106.5 ± 4.2 %, respectively). MPPE-JG exhibited enhanced bioaccessibility, suggesting MPPE as a viable, functional ingredient in healthy gummies.
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    Comparison of methods for determining the color of chilean honeys and the relationship of color with botanical origin in central Chile
    (2014) Martin, María José; Fredes González, Carolina Paz; Nuñez, Gabriel; Ginocchio Cea, Rosanna; Montenegro Rizzardini, Gloria
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    Comparison of the total phenolic content, total anthocyanin content and antioxidant activity of polyphenol-rich fruits grown in Chile
    (2014) Fredes González, Carolina Paz; Montenegro Rizzardini, Gloria; Zoffoli, Juan Pablo; Santander, Francisca; Robert Canales, Paz Soledad
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    Comparison of volatile compounds in Retanilla trinervia [Gillies & Hook] Hook & Arn honeys from central Chile
    (2015) Montenegro Rizzardini, Gloria; Fredes González, Carolina Paz; Santander Cadegan, Francisca Ximena; Nuñez Quijada, Gabriel Israel
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    Contenido de metales pesados y otros elementos traza en mieles de abeja en Chile.
    (2006) Fredes González, Carolina Paz; Montenegro Rizzardini, Gloria
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    Contenidos de metales pesados en suelos cercanos a un relave cuprífero chileno
    (2009) Montenegro Rizzardini, Gloria; Fredes González, Carolina Paz; Mejía Saenz, Enrique; Bonomelli de Pinaga, Claudia María; Olivares Dávila, Luis
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    Drying and preservation of polyphenols
    (CRC Press, Taylor and Francis Group, 2017) Fredes González, Carolina Paz; García, Paula; Robert, Paz; Cuevas-Valenzuela, José et al.
    Polyphenol-rich species have long been thought to have considerable health benets mainly due to their total antioxidant activity against cellular oxidation reactions (Bouaziz et al., 2009; Janicsak et al., 2010; Xia et al., 2010). Moreover, cardioprotective (Cale et al., 2010; Xia et al., 2010), antimicrobial (Bouaziz et al., 2009; Xia et al., 2010), anticancer, and anti-inammatory (Xia et al., 2010) properties have also been reported in both animal and in vitro models. These benets have stimulated regular research regarding the phenolic status and antioxidant activity of various plant species and new ecotypes varieties in different countries.
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    El rol de la investigación en nutrición y alimentos, y la academia, en el cumplimiento de la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible
    (2024) Fredes González, Carolina Paz; Echeverria González, Francisca Cecilia; Fernández-Verdejo, Rodrigo
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    Encapsulation technologies applied to bioactive phenolic compounds and probiotics with potential application on chronic inflammation
    (Elsevier Inc. All, 2022) Ferrer Sierra, Miriam; Rodríguez López, Paloma; Leyva-Jiménez, Francisco Javier; Borras Linares, Isabel; Giacomazza, Daniela; Fredes González, Carolina Paz; Robert Canales, Paz Soledad; Segura Carretero, Antonio; Lozano Sánchez, Jesús
    Polyphenols are a group of phytochemicals with multiple associated beneficial effects, especially focused on alleviating damage from oxidative stress and associated inflammatory processes. Furthermore, in recent years there has been growing research on the synergy, already reported, between polyphenols and the microbiota. However, the bioavailability of phenolic compounds in the body appears to be somewhat limited. Consequently, controlled release strategies such as encapsulations could be an effective alternative to ensure adequate delivery to the site of action. This chapter aims to review the literature published to date on the following: (1) Digestion and absorption of phenolic compounds, (2) encapsulation process applied to improve the bioaccesibility/bioavailability of these compounds, (3) probiotic encapsulation process, (4) known synergistic interactions between polyphenols and microbiota, associated with inflammatory processes.
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    Exploring Fruit and Vegetable Waste in Homeless Shelters that Receive Surplus Donation from a Wholesale Market in Chile
    (2020) Fredes González, Carolina Paz; García, F.; Pérez, M. I.; Fernández Verdejo, Rodrigo
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    Intervenciones de cambio de comportamiento para la reducción del consumo de alcohol durante el embarazo.
    (2021) Ortiz Muñoz, Luis Eugenio; Parada Daza, Alejandra Cristina; Fredes González, Carolina Paz; Rojas Sobarzo, Loreto Ester; Duarte Anselmi, Giuliano; Suelves, Josep M.; Armayones Ruiz, Manuel
    Introducción: a nivel mundial, se estima que más del 20% de las mujeres embarazadas consumen alcohol. La investigación actual sugiere que la ingesta de alcohol durante el embarazo pone en riesgo al recién nacido de sufrir discapacidades cognitivas y del desarrollo graves de por vida. Las intervenciones de cambio de comportamiento pueden ayudar a las mujeres a reducir su consumo de alcohol durante el embarazo. El objetivo de este análisis crítico es comprobar la validez y aplicabilidad de los resultados con respecto a la efectividad de intervenciones de cambio de comportamiento para reducir el consumo de alcohol en mujeres embarazadas, y responder a la interrogante: ¿Son efectivas las intervenciones de cambio de comportamiento en la reducción del consumo de alcohol en mujeres embarazadas?. Métodos: Se realizó una búsqueda de evidencia proveniente de revisiones sistemáticas, sobre Intervenciones de cambio de comportamiento para la reducción del consumo de alcohol durante el embarazo. Se especificó para cada revisión los componentes "pico" de la pregunta y, del listado de revisiones relevantes, se seleccionó la que pudiese responder mejor a la pregunta. Resultados: Identificamos seis revisiones sistemáticas y dos revisiones panorámicas. Se analizó críticamente el artículo “Identifying effective behavior change techniques for alcohol and illicit substance use during pregnancy: a systematic review.” Conclusión: existe evidencia para decir que algunas técnicas de cambio de comportamiento podrían ser útiles para lograr la reducción del consumo de alcohol durante el embarazo. Sin embargo, estos resultados se deben tomar con precaución dado algunas limitaciones metodológicas en la evidencia disponible.
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    Phytochemicals and Traditional Use of Two Southernmost Chilean Berry Fruits: Murta (Ugni molinae Turcz) and Calafate (Berberis buxifolia Lam.)
    (2020) Fredes González, Carolina Paz; Parada Daza, Alejandra Cristina; Salinas, Jaime; Robert, Paz
    Murta and calafate have been traditionally used by indigenous and rural peoples of Chile. Research on murta and calafate has gained interest due to their attractive sensory properties as well as a global trend in finding new fruits with potential health benefits. The objective of this review was to summarize the potential use of murta and calafate as sources of nutraceuticals regarding both the traditional and the up-to-date scientific knowledge. A search of historical documents recorded in the Digital National Library as well as scientific articles in the Web of Science database were performed using combinations of keywords with the botanical nomenclature. Peer-reviewed scientific articles did meet the inclusion criteria (n = 38) were classified in phytochemicals (21 papers) and biological activity (17 papers). Murta and calafate are high oxygen radical absorbance capacity (ORAC)-value fruits and promising sources of natural antioxidants, antimicrobial, and vasodilator compounds with nutraceutical potential. The bioactivity of anthocyanin metabolites in murta and calafate must continue to be studied in order to achieve adequate information on the biological activity and health-promoting effects derived for the consumption of murta and calafate fruit.
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    Pomegranate peel extract counteracts palmitate-induced insulin resistance by inducing mitophagy, reducing inflammation, and regulating MAPK signaling in C2C12 myotubes
    (2025) Bustamante, Andrés; Gutiérrez, Juan; Chávez, Vilma; Lemus, Roberto; Muñoz Medina, Cristóbal; Carriel Nesvara, Alfonso; León, Emilson; Fredes González, Carolina Paz; Aguirre Polanco, Carolina; Parada Daza, Alejandra; Castro Sepúlveda, Mauricio; Echeverría González, Francisca
    Pomegranate peel, a by-product rich in ellagitannin-type polyphenols, was dried at 60 °C and extracted (ethanol:water, 38:62 v/v) to yield an extract characterized for total polyphenols, punicalagin, ellagic acid (Folin–Ciocalteu assay and HPLC), and antioxidant capacity (DPPH, FRAP, ORAC). To assess its protective effects against insulin resistance induced by palmitic acid, differentiated C2C12 skeletal muscle myotubes were treated for 6 h with vehicle (0.25 % bovine serum albumin), palmitic acid (0.2 mM), or palmitic acid plus pomegranate peel extract (equivalent to 100 μM punicalagin). Insulin signaling (p-AKTSer473), mechanistic target of rapamycin pathway activity, mitogen-activated protein kinase signaling, and NF-κB activation (IκBαSer32) were quantified by Western blotting; autophagic flux was assessed via the LC3 II/I ratio; mitochondrial morphology by transmission electron microscopy; and mitochondrial reactive oxygen species by MitoSOX™ flow cytometry. Data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey's test or Friedman test with Dunn's post hoc (p < 0.05), according to data distribution. Compared to palmitic acid alone, pomegranate peel extract fully restored insulin-stimulated AKT phosphorylation, attenuated mitochondrial reactive oxygen species accumulation, increased the LC3 II/I ratio, induced mitophagosome formation and mitochondrial elongation, and modulated MAPK activation. In conclusion, pomegranate peel extract prevented palmitate-induced insulin resistance in muscle cells by activating mitophagy and rebalancing key signaling pathways, highlighting its potential as a functional ingredient to enhance muscle insulin sensitivity and mitochondrial health.
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    Profesionalismo en el nutricionista: ¿Qué es y cómo incorporarlo en la formación de pregrado?
    (2022) Tumani Karmy, María Fernanda; Espejo, Juan Pablo; Aguirre Polanco, Carolina; Fredes González, Carolina Paz; Parada Daza, Alejandra
    El profesionalismo es un pilar fundamental en la formación y ejercicio profesional de un nutricionista que implícitamente se ha incluido y desarrollado en los estándares de práctica. Recientemente se ha intentado establecer una terminología común para su definición, esta se basa en cuatro aspectos centrales: a) atributos personales como empatía, autoconciencia e inteligencia emocional, b) comunicación interpersonal, tanto con pares, otros profesionales de la salud y usuarios, c) actuar centrado en la práctica, que considera el entorno laboral en cuanto a las leyes y normativas que rigen el actuar profesional y 4) compromiso con el aprendizaje permanente, como el proceso de reflexión y autoevaluación del propio trabajo. Para garantizar un actuar profesional, la enseñanza del profesionalismo debe ser considerada de manera formal en el plan curricular, implementando distintas técnicas educativas y evaluaciones correspondientes que permitan la adquisición de conocimientos y habilidades necesarias. En el proceso formativo cobra especial relevancia el contexto y ambiente en el que se desempeñan los estudiantes para un óptimo uso de recursos.
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    Reducción, reutilización y reciclaje: Una revisión crítica del conocimiento científico sobre las pérdidas y desperdicios de alimentos en Chile
    (Soc. Chilena Nutrición, Bromatología & Toxicología, 2023) Fredes González, Carolina Paz; Moya Osorio, José Luis; Jara, Macarena; Reyes-Jara, Angélica
    Reducir, reutilizar y reciclar, “regla de las tres R”, son estrategias que promueven una actitud responsable hacia el medioambiente y contribuyen al desarrollo sostenible. El objetivo de esta revisión fue analizar las publicaciones científicas generadas en Chile en el área de las pérdidas y desperdicios de alimentos (PDA), con enfoque en su cuantificación y basadas en “la regla de las tres R”. Se realizó una búsqueda de literatura en tres bases de datos: Web of Science, Pubmed y Scopus. Los artículos originales seleccionados se clasificaron según tipo de acción, etapa de la cadena de suministro de alimentos, grupo de alimentos, cuantificación de PDA y tipo de estrategia (reducción, reutilización o reciclaje). Se encontraron 5 artículos de revisión y 31 artículos originales. La revalorización de subproductos agroindustriales fue la principal acción involucrada en los estudios de PDA (n= 22). El tipo de subproducto también fue analizado, y se encontró que los compuestos fenólicos provenientes de frutales son los más estudiados. Solo el 32% (12/31) de los artículos reportaron información sobre cuantificación de PDA. La revalorización de subproductos sumada a la recuperación de alimentos para producción de energía (n= 4) y de compostaje (n= 2) hacen que el reciclaje sea la estrategia más investigada. Estos antecedentes evidencian la necesidad de complementar la investigación nacional a nivel de acciones que apunten más hacia la reducción y reutilización de PDA y su cuantificación. Este conocimiento permitirá establecer líneas base y planes de monitoreo que contribuyan al cumplimiento de los Objetivos de Desarrollo Sostenible en Chile.
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    Tailored Informational Interventions for Reducing Surplus and Waste of Fruits and Vegetables in a Food Market: A Pilot Study
    (MDPI, 2023) Fredes González, Carolina Paz; Perez Poblete Maria-ignacia Consuelo; Jiménez, Macarena; Reutter, Beatriz; Fernández-Verdejo, Rodrigo
    This pilot study explored the effectiveness of tailored informational interventions to reduce the surplus and waste of fruits and vegetables at the distribution level in Chile. Stalls from a fresh food market were randomized to intervention (n = 5 selling fruits, n = 5 selling vegetables) or control (n = 4 selling fruits, n = 4 selling vegetables) groups. The causes of surplus and waste were estimated by questionnaires. Surplus, avoidable waste, and unavoidable waste were measured using direct quantification before and after the intervention, and were expressed relative to the initial stock. Before the intervention, the surplus was (median [25th-75th percentile]) 46.2% [33.3-51.2] for fruits and 51.5% [41.3-55.0] for vegetables; avoidable waste was 0.1% [0.0-0.8] for fruits and 1.8% [0.7-5.3] for vegetables; and unavoidable waste was 0.0% [0.0-1.0] for fruits and 0.0% [0.0-1.3] for vegetables. Planning and storage represented the main causes explaining surplus and waste. After the intervention, the intervention group decreased the surplus of fruits compared to the control group (-17.8% [-29.0--11.0] vs. 5.8% [-0.6-7.8], respectively; p = 0.016), without other differences. In conclusion, tailored informational interventions based on the causes of surplus and waste may reduce the surplus of fruits in a fresh food market. Interventions might also include management strategies for the surplus to improve grocers' business operations.

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